SUSHI

KUN TEHDÄÄN ITSE SUSHIA SE ON HIEMAN TYÖLÄSTÄ, MUTTA TÄYSIN SEN ARVOISTA. ITSETEHDYSSÄ SUSHISSA NIMITTÄIN PARASTA ON SE, ETTÄ NE OVAT TAATUSTI TUOREITA JA SINÄ PÄÄTÄT MITÄ NE SISÄLTÄÄ.

MINULLE SUSHISSA ON TÄRKEÄÄ, ETTÄ RIISI ON KEITETTY HUOLELLA JA VIELÄKIN TÄRKEÄMPÄÄ ON, ETTÄ SE ON MAUSTETTU HYVIN! 
KOSKA SUSHIN PÄÄRAAKA-AINEHAN ON SE RIISI.
 TÄSSÄ OHJEESSA RIISI KEITETÄÄN IHAN PERINTEISESTI KATTILASSA ILMAN MITÄÄN RIISINKEITTIMIÄ. 

MITÄ MUIHIN MAKUIHIN TULEE:
 KASVIKSISTA KÄYTÄN AVOCADOA, KURKKUA JA KEVÄTSIPULIA. 
PROTEINIPUOLELLA MERILOHTA, TONNIKALAA, SPICYTONNIKALA-TAHNAA JA PAKASTE SURIMIPUIKKOJA.
MAKUA LISÄÄMÄÄN TUOREJUUSTOA, DIJON-MAJONEESIA, WASABI-MAJONEESIA SEKÄ PAAHDETTUJA SESAMINSIEMENIÄ.

OHJEESSA RESEPTIT MINULLE VAKIOIKSI MUODOSTUNESIIN SUSHEIHIN:

LOHIMAKI, SURIMIMAKI, SPICYTUNA, LOHINIGIRI JA GRILLED LOHINIGIRI.

RESEPTI = HIEMAN HAASTAVA
VALMISTUSAIKA = 2-3 h
RIISINKEITTO RESEPTI ALUNPERIN: TOKYOKAN.FI

TÄSTÄ BLOGITEKSTISTÄ TULI HYVIN PITKÄ JOHTUEN RAAKA-AINEIDEN MÄÄRISTÄ JA TEKOVAIHEISTA, JOTEN KOKOSIN ALKUUN ESIVALMISTELUJEN TARVIKKEET JA OHJEET. NIIDEN JÄLKEEN KUNKIN SUSHIN TARVIKKEET JA OHJEET LÖYTYVÄT YKSITELLEN. 

YLLÄ OLEVASTA KUVASTA SAAT ESIMERKIN KUINKA PALJON OHJEEN SUSHIRIISISTÄ SAA. NORI-LEVÄARKKEJA YLLÄOLEVAN KUVAN TARJOTTAVIIN KULUI 4 KPL. NÄLKÄISIÄ SYÖJIÄ TUOHOAMASSA TÄTÄ MÄÄRÄÄ OLI 2 AIKUISTA.

ESIVALMISTELUIHIN TARVITSET:

4 dl Sushiriisiä 
4,5 dl Vettä

RIISIN MAUSTELIEMI:

7 rkl Riisiviinietikkaa (Miyata)
1/2 rkl Suolaa
4 rkl Sokeria

SPICYTUNA TAHNA:

1 prk Säilyke tonnikalaa (Abba)
1 prk Säilyketonnikalaa, mausteena chili (Rainbow)
n. 2 rkl Majoneesia (Hellmans)
1 tl Sriracha-kastiketta

WASABI MAJONEESI:

2 rkl Majoneesia (Hellmans)
0,5 tl Wasabia

DIJONMAJONEESI:

2 rkl Majoneesia (Hellmans)
0,5 tl Dijon sinappia

SUSHIEN LISÄKKEEKSI:

Laadukasta sushille tarkoitettua soijakastiketta
Pikkelöityä inkivääriä
Wasabia

READY, STEADY, GO! 

TEE NÄIN:

1) ENSIN VALMISTETAAN RIISI. MITTAA RIISI ISOON KULHOON JA HUUHTELE KYLMÄLLÄ VEDELLÄ NIIN KAUN, ETTÄ VESI EI MUUTU ENÄÄ SAKEAKSI. VALUTA VESI POIS JA KAADA RIISI ISOON, PAKSUPOHJAISEEN KATTILAAN. MITTAA KATTILAAN VESI JA ANNA RIISIN SEISTÄ VEDESSÄ 15 min.

2) VALMISTA TÄSSÄ VÄLISSÄ RIISIN MAUSTELIEMI KIEHAUTTAMALLA AINEKSET KESEKNÄÄN KATTILASSA. KUN SOKERI JA SUOLA ON SULANEET RIISIVIINIETIKKAAN, SEOS ON VALMIS. JÄTÄ SEOS JÄÄHTYMÄÄN.

3) LAITA KATTILAAN KANSI PÄÄLLE. KUUMENNA LIEDEN SUURIMALLA TEHOLLA, KUNNES VESI ALKAA KIEHUMAAN. KUULET SEN KYLLÄ ÄÄNESTÄ. 
(VÄLTÄ KANNEN AVAAMISTA, KOSKA TÄLLÖIN MENETÄT HÖYRYN KATTILAN SISÄLTÄ)
LASKE LIEDEN LÄMPÖTILA PIENELLE TEHOLLE JA ANNA KIEHUA HILJALLEEN 10 min. SIIRRÄ KATTILA POIS LIEDELTÄ JA ANNA RIISIN VIELÄ SEISTÄ KATTILASSA TOISET 10 min.

4) KAADA RIISI LAAKEISIIN ASTIOIHIN JA JÄÄHDYTÄ NOPEASTI SIIRTELEMÄLLÄ RIISIÄ PUUKAUHALLA SEKÄ LÖYHYTTELEMÄLLÄ VIUHKALLA/SANOMALEHDELLÄ.

5) KAADA MAUSTELIEMI RIISIN PÄÄLLE JA KÄÄNTELE NIIN, ETTÄ RIISI IMEE NESTEEN.

6) DIJONMAJONEESIN JA WASABIMAJONEESIN VALMISTAT SEKOITTAMALLA RAAKA-AINEET KESKENÄÄN.

7) SPICYTUNA-TAHNA VALMISTETAAN VALUTTAMALLA TONNIKALOISTA KAIKKI ÖLJY POIS. SEKOITETAAN MAJONEESIIN JA SHRIRACHA-KASTIKKEEN KANSSA TAHNAKSI. 

SUSHIEN OHJEET:

LOHINIGIRI, GRILLED LOHINIGIRI JA SPICYTUNA-PALLOT

LOHINIGIRI & GRILLED LOHINIGIRI:

Valmista keitettyä & maustettua riisiä
Wasabimajoneesia/Dijonmajoneesia
Tuoretta merilohta

SPICY-TUNA PALLOT:

Valmista keitettyä & maustettua riisiä
Spicytuna tahnaa
Paahdettuja seesaminsiemeniä

TEE NÄIN:

1) VALMISTA NIGIRIT KUVAN MUKAISIKSI PAINAMALLA RIISI KÄSIN TAI MUOTILLA. SIPAISE PINTAAN HALUAMAASI MAJONEESIA JA OHUEKSI LEIKATTU LOHISIIVU. GRILLED LOHINIGIRISSÄ PAAHDA PINTA KAASUPOLTTIMELLA.
(SAMALLA PERIAATTELLA VALMISTUU MYÖS TONNIKALANIGIRI, KUN KORVAAT LOHEN TUOREELLA TONNIKALALLA.)

2) SPICY-TUNA PALLOT VALMISTETAAN PAINAMALLA VEDELLÄ KOSTUTETTUUN KÄMMENEEN RIISIÄ. PAINA RIISIN KESKELLE SPICYTUNA-TAHNAA JA MUOTOILE PALLOKSI. RIPOTTELE PINTAAN PAAHDETTUJA SEESAMINSIEMENIÄ.

LOHIMAKI:

LOHIMAKI:

Valmista keitettyä & maustettua riisiä
Merileväarkkeja (= Nori)
Wasabimajoneesia/ Tuorejuustoa / Dijonmajoneesia
Avocadoa
Kurkkua
(Kevätsipulia)
Merilohta

TEE NÄIN:

1) ASETA MERILEVÄARKKI KARKEA PUOLI YLÖSPÄIN RULLAUS MATOLLE. ASETA RIISIÄ TASAISESTI ARKIN PÄÄLLE VEDESSÄ KASTETUILLA KÄSILLÄ. JÄTÄ REUNOILLE TYHJÄÄ TILAA. (KATSO KUVA ALTA)

2) ASETA HALUAMASI TÄYTTEET RIISIN PÄÄLLE ALAOSAAN. SIPAISE SISÄÄN MYÖS MAUSTETTUA MAJONEESIA TAI TUOREJUUSTOA. 

3) RULLAA SUSHI KÄÄRETORTUN LAILLA TIUKAKSI RULLAKSI KÄYTTÄEN APUNA MATTOA. SIPAISE MERILEVÄ-ARKIN YLÄREUNAAN HIEMAN VETTÄ, JOLLOIN RULLA SULKEUTUU HELPOMMIN. 

4) LEIKKAA SUSHISTA TERÄVÄLLÄ VEITSELLÄ PALASIA. PYYHKÄISE VEITSI AINA KUNKIN LEIKKAUKSEN JÄLKEEN.


SPICYTUNA:
SPICYTUNA TEKOVAIHEESSA

SPICY-TUNA:

Valmista keitettyä & maustettua riisiä
Merileväarkkeja (= Nori)
Surimia
Avocadoa
Kurkkua
Spicy-tuna tahnaa
Paahdettuja seesaminsiemeniä


1)  VALMISTA SUSHIRULLA, JONKA SISÄLLÄ AVOCADOA, KURKKUA JA SURIMIA. (KATSO EDELTÄVÄSTÄ "LOHIMAKI" KOHDASTA RULLAUSOHJEET)

2) LEIKKAA RULLA PALOIKSI JA NOSTA SPICYTUNA-TAHNAA LUSIKALLA SUHSIPALAN PÄÄLLE. RIPOTTELE PINNALLE PAAHDETTUJA SEESAMINSIEMENIÄ.


TARJOA SUSHIT HETI VALMISTUKSEN JÄLKEEN. JOS SUSHIT LAITTAA JÄÄKAAPPIIN ODOTTAMAAN TARJOILUA, ALKAA RIISI KOVETTUMAAN MAUSTELIEMEN TAKIA. SIISPÄ NÄITÄ EI HYVIN KAUAN ENNAKKOON KANNATA VALMISTAA.



Kommentit

Suositut tekstit