KARJALANPIIRAKAT


POHJOIS-KARJALAISELLE LIKALLE NÄMÄ KARJALANPIIRAKAT OVAT TODELLA LÄHELLÄ SYDÄNTÄ. JAAN TEILLE NYT MEIDÄN PERHEEMME PIIRAKKA OHJEEN. LÖYDÄT OHJEESTA MYÖS KUVALLISET VAIHE-VAIHEELTA KOHDAT RYPYTTÄMISEEN.

 KOSKA PIIRAKAT OVAT TYÖLÄITÄ VALMISTAA, SUOSIN ITSE ISON MÄÄRÄN VALMISTAMISTA KERRALLA JA PAKASTAN SUUREN OSAN ERÄSTÄ. SIKSI TÄLLÄ OHJEELLA SAAKIN TEHTYÄ NOIN 100 KPL PIIRAKOITA. HYVÄ KEINO ON VALMISTAA ISO MÄÄRÄ PUUROA JO EDELLISENÄ PÄIVÄNÄ VALMIIKSI. SILLOIN TYÖMÄÄRÄ JAKAUTUU KAHDELLE PÄIVÄLLE JA PUURO KERKEÄÄ JÄÄHTYÄ RAUHASSA ENNEN RYPYTYSVAIHETTA. PAKASTETTUJA PIIRAKOITA ON HELPPO PAISTELLA PAKASTIMESTA TARPEEN MUKAAN. ITSE RESEPTIN ALTA LÖYTYVÄT ERILLISET ESIPAISTO & PAKASTUSOHJEET.

RESEPTI = HIEMAN HAASTEELLINEN
VALMISTUSAIKA = PUURON KEITTO n. 1h + PUURON JÄÄHDYTYS Mielellään yön yli + VALMISTUS n. 2h (riippuen leipureiden- & piirakoiden määrästä) + PAISTO n. 15 min + VOITELU 

TARVITSET:

RIISIPUURO:

0,5 L Vettä
8 dl Puuroriisiä
4 L Täysmaitoa
70 g Voita
Suolaa

KUORITAIKINA:

3 dl Vettä
n. 2,5 dl Ruisjauhoja
n. 1,5 dl Vehnäjauhoja
Suolaa
1 rkl Rypsiöljyä

VOITELUUN:

Voita

TEE NÄIN:

1) VALMISTA ENSIN PUURO. KIEHAUTA VESI VÄHINTÄÄN VIIDEN LITRAN KATTILASSA. LISÄÄ RIISIT JA KEITÄ PARI MINUUTTIA. KAADA SEKAAN 3,5 L MAITOA. KEITÄ KUNNES KOOSTUMUS VASTAA RIISIVELLIÄ. PUURON ON KIEHUTTAVA KEITTÄESSÄ, MUUTEN RIISIPUURO KIEHUU UUNISSA RYPYTETTYJEN PIIRAKOIDEN SISÄSSÄ JA SAMALLA HAJOITTAA PIIRAKAN KUOREN. HÄMMENNÄ PUUROA KOKOAJAN POHJAA MYÖTEN. KIEHAUTA TOISESSA KATTILASSA LOPUT MAIDOSTA (½ L). SEKOITA KIEHAUTETTU MAITO RIISIPUURON SEKAAN. LISÄÄ VOI JA MAUSTA SUOLALLA.
 (PIIRAKKAPUURON TULEE OLLA HIEMAN "YLISUOLAISTA")

2) PEITÄ PUUROKATTILA KANNELLA JA NOSTA POIS LEVYLTÄ. ANNA KATTILAN OLLA KANSI PÄÄLLÄ HUONEENLÄMMÖSSÄ n. 2h. SEKOITA PUURO JA JÄÄHDYTÄ SE.

3) VALMISTA KUORITAIKINA. SEKOITA JAUHOT JA SUOLA KYLMÄÄN VETEEN PUUHAARUKALLA. LISÄÄ LOPUKSI ÖLJY JA PAINELE TAIKINA PALLOKSI. VALMIS TAIKINA ON KOOSTUMUKSELTAAN KIMMOISAN KIINTEÄ.

4) TYÖSTÄ TAIKINA KAHDESSA ERÄSSÄ, ETTEI SE KERKEÄ KUIVUA. KUIVA TAIKINA HALKEILEE JA PIIRAKOIHIN TULEE TÄLLÖIN REIKIÄ. PEITÄ TOINEN OSA TAIKINASTA KELMULLA TAI KULHOLLA.

5) KAULI TOINEN OSA TAIKINASTA ISOKSI LEVYKSI n. 0,5cm PAKSUISEKSI JA IRROTA SIITÄ PYÖREÄLLÄ MUOTILLA PALOJA ELI "KAKKAROITA". 
(MUOTIN HALKAISIJA n. 5cm. ESIM PIENI JUOMALASI SOPII TÄHÄN HYVIN)

6) KAULITSE KAKKARASTA n. KÄMMENEN KOKOISIA OHUITA, PYÖREITÄ PIIRAKAN KUORIA. KAULIMINEN TAPAHTUU PIIRAKKAPULIKALLA PYÖRIVIN LIIKKEIN JAUHOTETUN PÖYDÄN PÄÄLLÄ. YKSIN LEIPOESSA KAKKAROITA KANNATTAA KAULITA KERRALLAAN VAIN 5 KPL. LOPUT KAKKARAT PEITETÄÄN MYÖS KUIVUMISEN VARALTA.

7) ASETA KAULITUN KAKKARAN PÄÄLLE SOPIVA MÄÄRÄ PUUROA JA LEVITÄ SE HIEMAN PITKITTÄIS SUUNNASSA.

8) KÄÄNNÄ PUUROTTOMAT SIVUT KESEKELLE PUURON PÄÄLLE JA ALOITA RYPYTYS. RYPYTYS ALOITETAAN KESKELTÄ JA RYPYTYS SUUNTA ON ITSESTÄ POIS PÄIN. PIIRAKAN PÄÄTY TAITELLAAN KIINNI,ETTEI SIIHEN JÄÄ AUKKOA. TÄMÄN JÄLKEEN PIIRAKKA KÄÄNNETÄÄN YMPÄRI JA SAMA TOISTETAAN RYPYTTÄMÄTTÖMÄLLE PUOLISKOLLE. RYPYTTÄMINEN TAPAHTUU ETUSORMILLA JA PEUKALOILLA. RYPYTTÄMINEN EI OLE TAIKINAN YHTEEN 'NIPISTELYÄ' VAAN ETUSORMI JA PEUKALO PYSYY MELKEIN KIINNI TOISISSAAN RYPYTYKSEN AJAN. RYPYTYS TAPAHTUU KÄÄNNETTYJEN KUORIEN LIITOSKOHDASSA. LUOMME RYPYTYKSELLÄ IKÄÄNKUIN 'VETOKETJUN' KESKELLE PIIRAKKAA. MOLEMPIEN KÄSIEN PEUKALO & ETUSORMI OTE ASETETAAN KUOREN REUNAKOHDILLE JOSTA TYÖNNETÄÄN KUORTA KESKEMMÄLLE JA SAMALLA PAINETAAN HIEMAN ALAVIISTOON ITSEÄSI PÄIN. HARJOITUS TEKEE MESTARIN JA KAIKKI TAPLAA TYYLILLÄÄN! 

9) VALMIS PIIRAKKA NOSTETAAN VAROVASTI PELLILLE LEIVINPAPERIN PÄÄLLE.

10) PIIRAKOITA PAISTETAAAN UUNIN KESKITASOLLA 300 ASTEESSA KUNNES PINTA JA POHJA ON SAANUT VÄRIÄ JA PIIRAKAT OVAT KYPSIÄ. 

11) TÄMÄN JÄLKEEN PIIRAKAT VOIDELLAAN VOISULALLA.

12) ALTA LÖYDÄT VAIHE-KUVAT HAVAINNOLLISTAMAAN PIIRAKOIDEN VALMISTUSTA.

PIIRAKOIDEN PAKASTAMINEN:


PAKASTUSMENETELMÄ NRO 1.

VOIT PAKASTAA VALMIIKSI RYPYTETYT PIIRAKAT 'RAAKAPAKASTEINA'. TÄLLÄ MENETELMÄLLÄ PIIRAKAT PAKASTETAAN ESIM: UUNIPELLILLÄ PAKASTIMESSA TAI TALVELLA PAKKASKELILLÄ ULKONA HIEMAN KOHMEISIKSI ALUKSI, JONKA JÄLKEEN PIIRAKAT VOIDAAN PUSSITTAA ESIM: 10 KPL ANNOSERISSÄ LIMITTÄIN. ( JOS PIIRAKAT EIVÄT OLE JÄISIÄ, NE TARTTUVAT PUSSISSA KIINNI TOISIINSA JA NIITÄ ON MAHDOTONTA IRROITTAA SULATTAMISEN JÄLKEEN. SEN TAKIA ESIPAKASTUS IRRALLAAN TOISISTAAN. ) 

- PIIRAKAT VOIDAAN PAISTAA SUORAAN PAKASTIMESTA OTETTUINA. LEVITÄT VAIN PIIRAKAT JÄISINÄ PELLILLE LEIVINPAPERIN PÄÄLLE JA PAISTAT 300 ASTEESSA KYPSIKSI. JONKA JÄLKEEN TIETYSTI VOIDELLAAN VOISULALLA.

PAKASTUSMENETELMÄ NRO 2.

TÄSSÄ PAKASTUSMENETELMÄSSÄ PIIRAKAT PAISTETAAN PELLILLÄ 300 ASTEESSA MELKEIN KYPSIKSI. SEN JÄLKEEN PIIRAKAT JÄÄHDYTETÄÄN TÄYSIN, PUSSITETAAN JA PAKASTETAAN. TÄMÄ MENETELMÄ EROAA NORMAALIIN PIIRAKKAN PAISTO PROJEKTIIN SITEN, ETTÄ PIIRAKOITA EI VOIDELLA OLLENKAAN UUNIN JÄLKEEN JA PAISTO JÄTETÄÄN VAIHEESEEN'.

- PIIRAKAT VOIDAAN PAISTAA SUORAAN PAKASTIMESTA OTETTUINA. LEVITÄT VAIN PIIRAKAT JÄISINÄ PELLILLE LEIVINPAPERIN PÄÄLLE JA PAISTAT 300 ASTEESSA. HUOMAATHAN, ETTÄ PIIRAKOIDEN PAISTOAIKA ON HUOMATTAVASTI LYHYEMPI, KOSKA PIIRAKAT OVAT JO ESIPAISTETTUJA. PAISTON JÄLKEEN PIIRAKAT VOIDELLAAN VOISULALLA. 


PUURON VALMISTUS 'VELLIVAIHEESSA'

PUURO HUONEENLÄMMÖSSÄ JÄLKIKYPSYMÄSSÄ
PUURO VALMIINA TOIMINTAAN

TAIKINA JAUHOTETTAVAKSI JA KAULITTAVAKSI PÖYDÄLLE.
KAULITUSTA TAIKINASTA PIENIÄ KAKKAROITA MUOTILLA
NÄMÄ OVAT NE 'KAKKARAT'
KAKKARAN KAULITSEMISESSA HYVÄ MÄÄRÄ JAUHOJA MUKANA, ETTÄ SAADAAN SE PYÖRIMÄÄN NÄTISTI KAULITSEMISEN AIKANA. NÄIN SYNTYY PYÖREITÄ PIIRAKAN KUORIA. 
TÄLTÄ NÄYTTÄÄ KAULITTU KAKKARA. ELI VALMIS PIIRAKAN KUORI.
HYVÄ MÄÄRÄ PUUROA KESKELLÄ PIIRAKAN KUORTA.
SIIVEKKEET KÄÄNNETÄÄN KESKELLE JA PAINAISTAAN KIINNI ETUSORMI & PEUKALONPÄÄ YHDISTELMÄLLÄ. 
PAINELUA JATKETAAN POIS ITSESTÄ PÄIN KUNNES PIIRAKKA PÄÄ TAITELLAAN KIINNI
SAMA TOISEEN SUUNTAAN.
TÄSSÄ VAIHEESSA VOI VAROEN KARISTELLA YLIMÄÄRÄISET JAUHOT POIS PIIRAKASTA.
MARTTAHOMMIA ;)

Kommentit

Suositut tekstit